Haute nature, de Makoto Azuma

Standard

Dacă se întreba cineva cum arată o sculptură botanică, ei bine – Botanical sculpture #1 Assemblage:


sau poţi să îndrăzneşti mai mult şi să ajungi la structuri de felul Botanical sculpture #2 holding:

Makoto Azuma era un aspirant rock star când a început să lucreze la o florărie ca să-şi plătească cheltuielile. Şi-a descoperit astfel o nouă pasiune: florile şi aranjamentele florale care uneori deviază în artă. Pentru că acum câţiva ani galeriile şi muzeele nu erau interesate de proiecte curatoriale cu plante şi alte lucruri perisabile, Makoto Azuma a conceput un spaţiu propriu unde să-şi expună lucrările: AMPG a funcţionat timp de doi ani şi a adus în atenţie 24 de exponate.
Experienţa AMPG a fost importantă ca demonstraţie a cum se pot acomoda & întreţine plante marcând încă o breşă în sistemul muzeal. Iar pentru că arta lui e atât de trecătoare, Azuma a început să deseneze şi mărturiseşte că face schiţe ale lucrărilor pentru a le conserva şi pe hârtie, nu doar în memorie.

Conştient că arta lui presupune lipsirea de viaţă a multor plante şi copaci, Makoto Azuma încearcă să menţină o legătură cât mai strânsă cu regnul vegetal, iar respectul lui se vede din devotamentul cu care s-a dedicat în ultimii patru ani cultivării de plante. Probabil că vinovăţia e mai redusă dacă foloseşte pentru sculpturile lui botanice chiar plante crescute de el.

„Vreau să accept plantele şi la rândul meu să fiu acceptat de ele. Astfel că plantarea şi cultivarea au ajuns să fie activităţi spirituale cu care mă antrenez.”

Pinul este un copacul preferat al lui Makoto Azuma şi totodată un arbore oarecum sacru în Japonia, crezându-se că pinii adăpostesc spirite şi zeităţi. Lucrări precum Rolling

sau Armored Pine

sunt la o primă impresie destul de radicale din partea unui iubitor al naturii – până la urmă, planul lui Makoto Azuma e să te seducă în timp ce priveşti Rolling, iar apoi să-ţi sădească un sentiment de vină pentru că în natură nu te mai prea opreşti să admiri pini; ori ajungi să respecţi instinctul de viaţă al unui pin care străpunge armura de fier şi continuă să se dezvolte – mesajul artistului fiind poate că nu toată lumea e demnă să privească un asemenea spectacol. Dar acesta e rezultatul final al unei cercetări mai îndelungate:

„Pinul, cu frumuseţea lui complexă şi subtil structurată şi cu forţa lui vitală, are puterea de a subjuga pe oricine se opreşte să-l observe. Mă aflu în căutarea unui nou înţeles al frumuseţii prin folosirea pinului în lucrările mele anterioare Shiki 1, Shiki 2 şi Rolling. Acoperind pinul sub un material creat de mâna omului, oţel găurit, forţa arborelui e exprimată nu conform regulilor care dictează cum să prezinţi la modul ideal frumuseţea, ci direct. […] Armored Pine este o transformare a pinului într-o nouă formă, într-o nouă viaţă”.

Această prezentare necesită JavaScript.

Un alt proiect care demonstrează întâlnirea şi coexistenţa, de data aceasta „a două forme de viaţă cu origini diferite” este Time of Moss. Makoto Azuma a cultivat muşchi şi alte plante în spaţiul unei galerii folosind terramac – o fibră biodegradabilă obţinută din acid polilactic derivat din plante. Aşadar un material natural, cu o funcţie ecologică specifică: absoarbe dioxidul de carbon eliberat de plante prin fotosinteză şi menţine constant nivelul de CO2 din atmosferă chiar şi când e incinerat. De asemenea, este un mediu propice vieţii favorizând dezvoltarea seminţelor. Folosit în zonele cu alunecări de teren, terramac pare să încurajeze natura în galeriile de artă.„Lucrurile vii se interconectează într-un mod simplu şi trainic, ascunzând posibilităţi nelimitate”.

Clipuri video (nu tocmai palpitante, dar) amănunţite despre lucrările lui Makoto Azuma şi procesul de realizare, găsiţi pe canalul de pe youtube. Alte lucrări, pe site.

Reclame

2 răspunsuri »

  1. „Literatura si mit”? „Reprezentari moderne”? Inteleg intrebarea si in mod surprinzator raspunsul nu e atat de palpitant. Ma saturasem de mediul de la litere si aflandu-ma in cautarea unor alte subiecte de studiu, am dat de sculptura cinetica a lui Theo Jansen. Si de-acolo am inceput sa citesc, sa caut si am ajuns… aici 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s