Naturi paralele

Standard

O altfel de natură este cea pe care nu o putem percepe pentru că nu suntem înzestraţi cu simţurile necesare. Sunt undele de toate felurile, razele de toate tipurile pe care le ştim, dar nu le auzim, nu le vedem. Cele trei proiecte care urmează îşi propun să dezvăluie, să facă vizibile şi audibile aceste realităţi paralele, nu mai puţin adevărate, nu mai puţin naturale. Limitele percepţiei noastre sunt limitate, dar putem avea acces mediat la natură prin tehnologie.

Prima lucrare îi aparţine lui Zimoun (are şi sculpturi cinetice şi instalaţii de sunet): e un clip video în care fundalul sonor redă zgomotele captate de microfon, zgomote produse de cei 25 de viermi care se află într-o bucată de lemn cam putred.

video

Electronic Copy (Infrared Detector Cloud) este proiectul lui Andy Doro & Rory Nugent: din păcate mă cam împotmolesc în traducerea unor termeni precum „printed circuit boards” şi „high-flux warm white LED” aşa că mai scurtez din explicaţie. Ideea e că există şi un fototransistor care detectează lumina infraroşie şi LED-urile se aprind în funcţie de semnalele primite de la fototransistor – astfel razele de infraroşu sunt făcute vizibile sub formă de lumină albă. Şi se pare că „LED-urile sunt controlate doar de proprietăţile fizice ale componentelor electronice”.

„Still Life with Timer” ar fi contribuţia Troika la tradiţia naturii statice şi a redării obiectelor cotidiene. Iar cum lucruri familiare în zilele noastre sunt electricele & electronicele, instalaţia multimedia conţine: câteva ceasuri cu alarmă Casio, un reportofon, un player, un laptop şi un mouse pas, la care se adaugă o lampă de birou, un ceas de perete şi câteva lucruri din studioul Troika – Sinclair ZX Spectrum (un PC vechi), un telefon Hulger şi un aparat Polaroid.

Troika a creat un aranjament artificial de natură statică, aparte prin faptul că are ca principiu de organizare spaţială undele electromagnetice. Plasate aşa cum sunt, obiectele formează „o orchestră magnetică” ce poate fi ascultată cu Electroprobe – „un microfon magnetic pentru un fundal sonor paralel care analizează relaţia noastră cu ce percepem ca obiecte inanimate, dar care îşi dezvăluie de fapt o viaţă secretă”.

Iar pentru că nu există o înregistrare audio, va trebui să ne imaginăm „bolboroselile electrice, murmurele magnetice şi fluierăturile inaudibile”.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s