Iedera sonoră, de DDM & RobertoPugliese

Standard

DDM (Daniela Di Maro) se ocupă de relaţia natură-artificial, printr-o explorare a felului în care diferite utilizări ale tehnologiei pot conduce la apropierea dintre om şi natură. Miza este de a construi o instalaţie (sau, în alte cazuri, un mediu) care să creeze impresia de natural cu toate că e 100% produs artificial şi orchestrat tehnologic. De aceea colaborează cu Roberto Pugliese care îi face ’aranjamentele’ muzicale: cu ajutorul muzicii electronice şi a unui sistem de generare aleatorie de sunete, acesta reuşeşte să sugereze zgomote din natură. Menţionez că cei doi au studiat în Napoli: Daniela di Maro are o diplomă în Arte Vizuale de la Academia de Arte Frumoase, iar Roberto Pugliese a absolvit secţia de Muzică Electronică la Conservatorul San Pietro a Majella.

„Cercetarea lor ţinteşte să producă şi să dezvolte microuniversuri videoacustice şi oaze audiovizuale în care individul poate, chiar dacă doar temporar, să recreeze o legătură benefică şi revigorantă cu natura, întotdeauna prin uzul tehnologiei. Aceste peisaje tehnomeditative originează din stimuli sonori pe care, într-o secundă, sunt grefate imagini vizuale sau invers. Rezultatul acestei osmoze este stimularea neurală a impulsurilor auditive, tactile şi vizuale care sădesc în minte ideea unei lucrări imersive în locul uneia bidimensionale” (Mara de Falco)

Apasă pe link:
video

Ivy Noise este un proiect interactiv, realizat cu 87 de speakere, două microfoane, 16 mp3 playere, laptop-uri şi un software MaxMSP (whatever that is).

Cum funcţionează: este imitat tiparul de creştere al unei iedere, determinat în urma unui studiu dedicat dezvoltării plantei – se folosesc fire electrice care dau impresia unei plante agăţătoare. Printre liniile negre care descriu forma naturală recognoscibilă, se văd boboci de floare – sunt de fapt speakere conice de diferit dimensiuni. Prin ele se aude un fond sonor care a fost compus înainte şi care va servi drept fundal pentru sesiunea de improvizaţie acustică pe care o declanşează apariţia unui vizitator. Microfoanele captează orice fel de sunete precum voci, mişcări, foşneli, paşi, acestea sunt introduse ca sample-uri într-un software şi se aud apoi în speakere. E un mediu total reactiv aşadar iar „sunetul total sintetic, generat de acest parazit tehnologic dă cumva impresia că ai fi într-un mediu natural”. De data asta gazda eşti tu.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s