Cariatide moderne, electrificate

Standard

Grupul de arhitecţi Choi + Shine a câştigat în 2010 Premiul Unbuilt Arhitecture din partea Boston Society of Arhitects pentru proiectul Stâlpi de Înaltă Tensiune în Islanda.

Arhitecţii au proiectat o serie de turnuri antropomorfe operând, spun ei, „mici modificări în design-ul bine-stabilit al stâlpilor cu cadru de oţel”. Intenţia a fost de a depăşi statutul de necesitate al stâlpilor de înaltă tensiune prin adăugarea unei dimensiuni monumentale care să marcheze relieful islandez.
Inovaţia constă probabil în flexibilitatea acestor structuri care „pot fi configurate să răspundă mediului cu gesturi adecvate”. De exemplu, dacă unul dintre stâlpi este amplasat în apropierea unui deal pe care liniile de înaltă tensiune trebuie să se înalţe postura pilonului antropomorf va imita o persoană care urcă. Ajustările vor ţine cont fie de cerinţele terenului, fie de intenţia de a controla expresivitatea: „Pilonii cu formă umanoidă pot fi plasaţi în perechi, mergând în aceeaşi direcţie sau în direcţii opuse, privind unul la altul sau îngenunchind respectuos, cu capul plecat în faţa unui oraş”.

Se pare că în ceea ce priveşte costurile, acestea pot fi reduse, indiferent de variaţiile care sunt cerute formei iniţiale, pentru că arhitecţii au conceput deja o colecţie de posibilităţi de asamblare: practic, se produc aceleaşi forme de fiecare dată, dar joncţiunile lor sunt modificate.

Li se prevede în viitor statutul unor autorităţi tăcute, simboluri de solemnitate.

Reclame

Un răspuns »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s