Stefan Schwabe şi robotica metaforică

Standard

Troblion este proiectul de absolvire al lui Stefan Schwabe de la Burg Giebichenstein, Universitatea de Artă şi Design Halle, Germania.

E un robot sferic care se mişcă autonom printr-o cutie cu nisip, irigată într-o parte. În timp ce se roteşte acumulează treptat un strat de nisip pe suprafaţă care ajunge să îi îngreuneze deplasarea, forţându-l la un moment dat să se oprească. După un timp, nisipul se usucă şi, ca urmare a eforturilor constante ale robotului de a se mişca, se desprinde în bucăţi. „Fragmentele din stratul de nisip care rămân în urmă sunt bucăţi reziduale ce indică existenţa în spaţiu a lui Troblion”, spune creatorul. Dispunând de o varietate de mişcări, e interesant de urmărit felul în care ni se alcătuieşte impresia de traseu emoţional.
Vezi clipul, apasă aici:

http://player.vimeo.com/video/13272012?autoplay=1

Stefan Schwabe: „În partea teoretică am discutat despre cum se face că unele obiecte artificiale şi inanimate par să fie însufleţite. Am luat în considerare definiţiile fundamentale despre ceea ce simţim ca fiind natural sau artificial, despre ce e viaţa şi cum percepem lucrurile care păstrează în ele câteva aspecte ale vieţii, iar în final, cum aceste trăsături ar putea conduce către design-ul de tip new media, prin materialitate şi comportament, care creează obiecte mai elaborate cu care interacţionăm şi interfaţăm în viaţa de zi cu zi”.

Numele Troblion vine din greaca veche şi înseamnă sferă, bol, vas. Robotul din sec. 21 funcţionează pe baza unor reguli simple de programare (se pare).

Un alt proiect al lui Schwabe este Cut and paste, o sculptură cinetică proiectată să deplaseze coli albe dintr-un teanc în altul. Sursele de inspiraţie pentru construirea mecanismului au fost: în primul rând, acel „moment poetic”, cum îl numeşte Schwabe, când un curent de aer face ca teancurile de hârtii dintr-un birou să se împrăştie, să se dezorganizeze, zburând în aer; iar în al doilea rând, acel zbor virtual organizat pe care îl presupune cut & paste în Microsoft Windows. Schwabe a recreat transferul digital de fişiere cu hârtie adevărată.


Schwabe: „Aşadar Cut and paste devine o metaforă pentru traficul de informaţie globală. E o sculptură care te invită să priveşti bara de încărcare. Timpul rămas e în aer. Câteodată informaţia se pierde. Maşina asta basculează informaţie fără să se gândească şi devine astfel o imagine a hârţogăriei monotone”.

Video, fă click:
http://player.vimeo.com/video/4092791?autoplay=1

Maşinăria foloseşte un aspirator cu care fixează foaia de hârtie şi nişte motoraşe care susţin deplasarea prin aer.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s