Odani Motohiko şi sculptura viitorului

Standard

Odani Motohiko e născut în Kyoto în 1972 şi e cunoscut pentru lucrări de o frumuseţe neliniştitoare: rece pe de o parte, monstruoasă pe de alta. În general explorează ideea de postumanitate, înţeleasă bionic. Apar în expoziţiile lui sculpturi semi-biologice, semi-tehnologice în care corporalitatea funcţionează hibrid, într-o combinaţie biologică cu părţi metalice şi proteze.

ERECTO(Clara), 2004. foto: Kioku KeizoERECTO(Clara), 2004.
Fingerspanner, 1998. foto: Hiromoto Hideki

Fingerspanner, 1998.

Viziunile lui nu se limitează la umanitate însă.

ERECTO(Banbi), 2003.

În ultimii ani, Motohiko a manifestat o preocupare nu doar pentru hibride bionice dar şi pentru sculpturi ca dintr-o altă lume, de inspiraţie SF. În cazul unei lucrări cum este SP2 „New Born”(Viper A) sugestia este de specimen fosilizat, pe care îl recunoaştem şi îl putem descifra ca atare prin intermediul unei vagi familiarizări cu miturile tehno-culturale.
Oare în ce măsură se poate considera că sculpturaluii nu are ca referent originalul, ci o copie provenită dintr-un mediu simulativ, pe linia ‘tehnologia dublează realitatea’.

„Momentan am un interes futurist puternic în cum să surprind în sculptură conceptele mişcării şi ale transformării, ale dinamismului şi ale vitezei. Pot să înţeleg foarte bine afirmaţia lui Boccioni că sculptura modernă e o ‘artă moartă’, precum şi grija lui de a o regenera.”

M-ar interesa şi instalaţiile lui, Hallucinegia (2009) şi 9th Room (2001) – deocamdată n-am găsit informaţii despre expoziţiile în care au fost prezentate, dar fotografiile pe care le am mă încurajează să sper & să speculez.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s